T K

BRİSA - ROBİ PROJESİ

Proje İçeriği

Projemizin adı Robi. Robi’yi Brisa’nın yapay zeka temelli dijital iş arkadaşı olarak tanımlıyoruz. Robi içerisinde 3 farklı teknolojiyi içermektedir. RPA (Robotic Process Automation), Chatbot, OCR (Optical Character Recognition) Robi dijital iş arkadaşımız sayesinde uzun zaman alan tekrar eden işlerimizi uçtan uca otomatikleştiriyor, saha çalışanlarımız önde olmak üzere verilere hızlı erişim sağlıyoruz. Çalışanların katma değerli inovatif işlere odaklanması sağlanıyor. Üretimden IK’ya kadar 11 farklı departmanda bize destek veriyor. Eposta atarak, saat kurarak, yazışarak veya konuşarak çalışmasını sağlayabiliriz. Şubat 2018 den bu yana 35 proje devreye aldık. Örnek olarak hangi işlemleri yaptığından bahsetmemiz gerekirse, Tedarik zinciri bölümümüzdeki sevkiyat takibi işlemlerini yürütüyor. Brisa’da 4 tane çalışanımız böyle ayda yaklaşık 450 kez girip, bu sevkiyatların takibini yapıyordu. Eğer sevkiyatlarda herhangi bir gecikme, gümrükte takılma gibi konu varsa, bu bizim üretim süreçlerini, üretim planlama süreçlerini etkiliyordu. O yüzden bunların sıkı takibi önemli. Ve bu da yine çok manuel ve tekrar eden bir iş ya sürekli girip, kargo takibi gibi, hani sevkiyatımız nerede, ne zaman ulaşacak, bir sorun var mı; takip edip bunu sistemde güncelliyorlar. ROBİ sanki bir çalışan gibi, ve işte bizim sevkiyat şirketlerinin internet sitesini açıyor. Oradan sevkiyat numaralarıyla, bunların durumunu takip ediyor. Gerekli güncellemeleri yapıyor. Eğer herhangi bir gecikme varsa e-mail’le uyarı gönderiyor. Orada ciddi bir iyileşme fırsatı oldu. Bu da bize şöyle yansıdı aslında: Böylece çok daha proaktif olarak takip edince sevkiyatları olası yine üretim planlama risklerinin önüne geçmiş olduk. Türkiye'nin dört bir yanında çalışan satış ekiplerimiz, satış yöneticilerimiz var. Bayi ziyaretlerine, müşteri ziyaretlerine gidiyorlar. Tabii sürekli mobil durumdalar, sürekli yoldalar. Çalışmaları gerektiğinde arabalarını kenara çekip, belki bir restorana, kafeye gidip veya yol kenarında bilgisayarları ile sisteme uzaktan bağlanıp; ihtiyaçları olan bilgiyi alıp, yollarına devam ediyorlardı. ROBİ ile bugün bir satış yöneticimiz, yoldayken sesli konuşarak istediği bilgileri öğrenebiliyor. Bayinin ismini söyleyip durumu nedir diye sorduğunda, karşılığında ROBİ de sesli şekilde bilgileri okuyor. Sanki bir asistana sorar gibi. Anında istediği bilgiye alabiliyor. Birçok kişi için külfettir seyahat sonrası veya işte bir masraf sonrası faturaları, fişleri sisteme tek tek girmek. Elinizdeki fiş faturanın fotoğrafını çekerek sisteme yüklediğinizde, ROBİ otomatik olarak formu sizin için dolduruyor. Her zaman fotoğraf çok düzgün olmayabiliyor, fiş buruşmuş olabiliyor vesaire. Onları bile anlayıp yorumlayabiliyor. Böylece yine bir manuel ve zaman alan işi bu sefer OCR teknolojisiyle ROBİ’ye hızlı yaptırmış olduk.


Projenin Amacı

t.gulsen@brisa.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

RPA (Robotic Process Automation), Chatbot, OCR teknolojileri sayesinde uzun zaman alan karmaşık süreçleri yalınlaştırdık. Hem işleyişi iyileştirdik hem de yeni hizmetler yarattık.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Yeni teknolojiler bir arada etkin kullanıyoruz. (RPA, Chatbot, OCR) Entegrasyonu mümkün olmayan işleri otomatikleştiriyoruz. Sesli ve yazılı iletişim ile botlarla sistemlerimiz üzerinde işlem yapabiliyoruz


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Yöneticilerimiz projemizin şirketimize katacağı değerleri önceden fark ederek bizlere destek olmuşlardır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Robi, Brisa içerisinde Satış, Pazarlama, Finans, İK, Lojistik gibi her departmanın farklı süreçlerine destek vermektedir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projemiz şimdiye kadar 337 A/G çalıştı. Bu çalışma sonucu şirketimize 1013 A/G kazanç sağladı. Bu kazançla personelimize katma değeri daha yüksek işlere odaklanmaları içinde zaman kazandırmış olduk. Manuel işleri bir yazılım yaptırınca bir kere daha hızlı olması mümkün oluyor. Kesinlikle burada da %50’den % 98’e kadar varan verim fırsatları var.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemiz şirketimizde varolan tüm departmanları etkilemektedir. Proje içerisinde IT ekibinden 5 kişi aktif olarak görev almıştır. Ayrıca diğer departmanların belirlediği sorumlu kişilerinde desteği alınmıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje içerisinde kullanmış olduğumuz; RPA teknolojisinde SabancıDX firmasından destek alınmaktadır. Chatbot teknolojisinde Dialogflow, Firebase servisleri kullanıldı. Image recognation teknolojisinde Azure Cognitive Servisleri kullanıldı.